6 stvari o kojima treba da razmislite pre nego što otvorite svoju etiketu

Sam svoj gazda

1034
Kako pokrenuti label

Broj etiketa je danas otprilike jednak broju producenata na svetu zato što je potrebno samo nekoliko klikova da bi otvorili svoju izdavačku kuću. Ono što je neverovatno je da vam uopšte nisu potrebna izdanja da bi bili operativni. Ipak, iako je nivo “ulaza” u muzičku industriju postao svakom dostupan – broj etiketa koji se zatvori za 5 godina je preko 90%, a za 10 godina 99%.

Iako ovo nije posao za svakog – svakako je jedno sjajno iskustvo i pruža vam osećaj da ste “sam svoj gazda”. Naravno, to može da vam bude i jedan dodatan vid prihoda ukoliko pametno postavite stvari.

I tu je ono gde zapravo ovaj tekst počinje… Pričaćemo o 6 poteza koje bi trebalo da povučete pre nego što ozbiljno krenete u ovu avanturu.

01. Prisutnost – pre nego što zapravo krenete vi morate da budete nekako prisutni na web-u. Socijalne mreže su vaš front za početak, jer ne morate da dizajnirate sajtove i napredne portale. Dovoljno je da otvorite vaš SoundCloud, Facebook, YouTube kanal. Da popunite sve to sa par lepih rečenica na engleskom i zanimljivim vizualom i spemni ste da aplicirate za distribuciju. Sa druge strane producenti će gledati vaše socijalne linkove i koliko to sve izgleda profesionalno. Potrudite se da tu stavite neki sadržaj pa makar bili to teaser-i, pesme artista koji će možda izdati kod vas, ili neki zanimljivi mixevi ili podcasti.

Kako pokrenuti izdavacku kucu

02. Vođenje etikete nije trka na 100 metara, već maraton – Ono što je najdivnija i možda najgora stvar je to što će vas vođenje etikete naučiti da planirate dugotrajno. Lako je da izbacujete izdanja na svake dve nedelje, ali to je ujedno i najgora stvar ako su ta izdanja jako dobra, a vi njima ne posvetite dovoljno marketing pažnje i promocije. U tom slučaju ona se gube u moru izdanja koja već postoje i koja vi odbacujete nakon dve nedelje. Da bi trčali ovaj maraton morate da se zagrejete kao i svi trkači i da pripremite lepo svoj PR, promo slanja, tekstove, dizajn, barem tri do šest meseci uz naravno ugovore i potpisana izdanja. Kada imate tu grubu skicu lako ćete to popunjavati, ali planirajte unapred par meseci svakako!

Kako pokrenuti label plan

03. Uđite u rutinu poslovanja – Bilo da zarađujete ili ne od etikete, šaljite izveštaje barem kvartalno (na svaka 3 meseca) kada ih dobijete od distribucije. Svi artisti će ceniti to što ste ih obavestili čak i ako nema tu neke zarade. Ovo daje razlog artistima da opet potpišu za vas pošto većina etiketa ne šalje izveštaje osim ako ih ne cimate redovno.

04. Istaknite se – Moramo da se pomirimo sa pričom da je 21. vek – vek vizuelne percepije. Mi više “gledamo muziku” nego što je slušamo zahvaljujući YouTube-u i ostalim tako dražesnim DJ devojkama koje možemo čuti kod nas. Zbog toga vaš vizuelni identitet mora da mami. Budite originalni. Pogledajte npr. “Steyoyoke” etiketu čiji su omoti prava mala vizuelna dela, ako ne i slike. Roze boja je npr. najupečatljivija od svih boja i najviše mami oko. Napravite vizual koji će nekako privući slušaoca da klikne na vašu pesmu.

Kako pokrenuti izdavacku kucu Steyoyoke

05. Ne jurite zvuk – Često odete ne neku toplistu tipa Beatport ili Traxsource i mislite da je to aktuelan zvuk. Zapravo to je već star zvuk od 6 do 9 meseci. Dok je producent uradio tu pesmu, dok se ona izdala prošlo je minimum toliko zato što sve jače etikete imaju upravo ono što smo pričali u stavci broj 2 – schedule-ovan raspored izdanja. Zato ne jurite taj zvuk i kreirajte sve više svoj, sa artistima koje vi poštujete. Pored toga “Label Worx” distribucija (koju ujedno i preporučujem) ima mogućnost koja se zove “Bundle Bilder” gde možete stara izdanja da osvežite u novim kompilacija koje mogu da posluže nekoj drugoj svrsi (primera radi Workout Compilation, Music for Bars – ako imate neki dobar chillout-deep itd). Dosta ljudi propusti vaše prvo izdanje i ovo je jedan sjajan način da svoje pesme ponovo iskoristite. Uz dobru cenu od 10ak evra koje možete da stavite za celu kompilaciju od (10-15 pesama) to može biti sjajna ponuda.

06. Ne opuštajte se previše – Lično mi se desilo da sam napravio raspored za narednih 9 meseci sa izdanjima i svim postavkama i da kad je prošlo 8, ja ništa nisam imao za narednih 6 ili 9. Odvojite uvek vreme nedeljno za vašu etiketu, za preslušavanje, odgovaranje na razne mail-ove, za potpisivanje izdanja, za jurenje novih artista – bez obzira što imate sve isplanirano. Upišite ako treba to u svoj kalendar kako bi vas podsetio.

Pored toga što možete da okupite sjajne artiste, možete i da time proširite priču na tematske žurke vaše etikete, radioshow, odeću, gedžete i razne prodajne stvari čime vi zapravo stvarate jednu mini oazu jedinstvenog zvuka uz svoje stanovnike 🙂 Ne zaboravite naravno i da uživate u tome!